Antivirusprogram.nu

Skaffa rätt skydd mot virus, trojaner, worms, spionprogram och spam

 

Ord och termer


 

Antivirusprogram
Antivirusprogram är ett slags program som akivt och inaktivt kan söka upp, ta bort och reparera filer på din dator som blivit infekterade av virus av någon sort.

 

Brandvägg

En brandvägg är antingen programvarubaserad eller hårdvara (fysisk) och kopplas mellan två nätverk (två datorer, eller en dator och internet)

 

Carding

Carding är ett slags kreditkortsbedrägeri och går ut på att komma över kreditkortsnummer och olagligt använda dessa för att ta ut pengar, köpa varor och beställa från postorder, butik eller internetshoppar.

 

IT säkerhet

IT-säkerhet ansvarar för att skydda en organisations (företags, myndighets, etc) värdefulla tillgångar som information, hårdvara och mjukvara. IT-säkerhet bygger på:

 

Phishing

Phishing är en illegal metod som går ut på att lura av bankkontonummer och andra elektroniska resurser, såsom lösenord och känslig information utan att ägaren får reda på det. Vanliga "offer" för phishing är Ebay kunder och i viss mån kontokortskunder.

 

Phreaking

Phreaking är brott involverande med telefoni. Oftast får phreaking ut på att ringa samtal gratis.

 

Spamfilter

Ett spamfilter eller skräppostfilter är ett program som hjälper dig att hålla din epost ren och utan reklam, virus, trojaner och annat skräp.

 

Spyware
Spyware
(så kallade spionprogram) är oftast ett "nyttigt" program som döljer en spionfunktion som användaren inte är medveten om.

 

Trojan

En trojan är ett program som till ytan utger sig från att vara något helt annat än vad det egentligen är. Vanligt är även att efter att programmet har installerats så öppnar den någon slags bakdörr eller sprider spionprogram, men kan även förstöra och ändra på din filer.

 

Worm

Worm / Mask är en form av replikerande dataprogram som sprider sig själv från dator till dator över internet och nätverk.